Aangezien Illustrator een beperking heeft qua afmetingen boven de ongeveer 5500mm, is het vrij normaal om op schaal te werken. Ikzelf geef altijd in mn bestandsnamen aan welke schaal er gebruikt is. 1 op 10 is vaak al voldoende en is ook lekker makkelijk rekenen.

Als jij een originele foto hebt die op 5 meter breed nog 150ppi is (pixels is voor digitale bestanden, dots zijn voor printers), heb je wel een beest van een camera! In de meeste gevallen haal je dit niet en werk je met de resolutie die je beeld nog heeft na het vergroten.

Als dit op het eindformaat een te slecht beeld oplevert, zul je òf trucjes moeten uithalen om je beeld uit meer pixels op te gaan bouwen, òf zul je een ander beeld moeten gaan uitzoeken.

Ik heb hele mooie digitale bestanden gehad die er zelfs op 25ppi nog netjes uitzagen. Maar dit zul je met ervaring zelf ook gaan leren. Vergelijk grootformaat niet met drukwerk en als je goed om je heen kijkt, zie je ook dat die prints vaak een wat lagere resolutie hebben en er toch erg goed uitzien.

Als er spotkleuren in je bestand zitten, gewoon sheet spot hi res gebruiken. In andere gevallen voldoet high quality print ook perfect.