Instellingen PDF’s voor stopperadvertenties

DWQA All QuestionsCategory: PressInstellingen PDF’s voor stopperadvertenties
Grafica Holandesa asked 11 months ago
Ik vraag me af hoe de collega-vormgevers dit aanpakken.

Voor een klant heb ik een zeer grote hoeveelheid stopperadvertenties gemaakt in allerlei formaten en versies en ook nog een groot deel in een extra zwart-wit versie. Nu moeten de PDF’s definitief worden gemaakt maar het is variabel in welke media de stoppers gebruikt gaan worden: kranten, tijdschriften, mat papier, gestreken papier. Voor een enkele advertentie of een klein aantal spits ik de specificaties helemaal toe op het doelmedium.

Maar met zo’n groot aantal PDF’s wil ik het de klant niet aandoen om ook nog eens verschillende sets te maken voor krantenpapier, luxer papier etc. Dat gaat waarschijnlijk ook al snel voor verwarring zorgen.

Wat is de beste oplossing?

Alles voor magazinepapier instellen en er maar het beste van hopen voor de druk in kranten? De full-colour stoppers volgens magazine- en de zwartwit-stoppers volgens krantenpapier-kleurinstellingen/profiel? Ik kan geen oplossing bedenken die voor alle voorkomende gevallen ideaal is.

2 Answers
Bart de Vreede Staff answered 11 months ago

De hele gedachte achter de standaardisering d.m.v. de diverse PDF export settings is een voorspelbare output. Ik ben persoonslijk tevens van mening dat dit een "bescherming" is van de industrie en zo de honderden, zo niet duizenden discussies over wie wat goed of fout gedaan heeft de kop in te drukken.
Maar stel dat je een MagazineAds setting gebruiken voor in een krant, dan is de kans aanwezig dat je problemen krijgt met zaken zoals kleurruimte, puntverbreding of inktdekking. Of dit werkelijk te zien gaat zijn en hoe erg dat is, kun je over discussieren.
Echter, het kan natuurlijk zijn dat dit wel degelijk visueel een groot verschil maakt… Wil je dat risico lopen?

  • Je wilt als ontwerper uiteraard dat alles er zo goed mogelijk uitziet zoals jij ontworpen en bedacht hebt
  • Het kan je aangerekend worden als het resultaat niet optimaal is
  • De kans is groot dat de drukker een controle uitvoert en je bestanden afkeurt

Ik denk dat je je klant goed moet uitleggen dat je het beste voor ze wilt en de best mogelijke kwaliteit wilt leveren. Leg ook uit wat er potentieel mis kan gaan en dat je dat dus wilt voorkomen.
Mijn advies zou zijn, sla de PDF bestanden op in mapjes met een heel erg duidelijke naam waar het voor bedoeld is. Bijvoorbeeld krantenpapier, mat papier hoge kwaliteit, glanzend papier hoge kwaliteit om de klant zo te helpen met het kiezen van de juiste bestanden.
Een alternatief kan zijn om dit juist als (betaalde) service aan te bieden en ze te ontzorgen. Jij regelt het aanmaken en afleveren van de juiste bestanden.

Grafica Holandesa answered 11 months ago

Beste Bart,

Dank voor je reactie. Jij zou dus toch, ondanks de grote bulk aan bestanden die dat oplevert, meerdere mappen aanleveren. Duidelijke insteek. Ik ga overleggen met mijn klant.